Kamis, 26 November 2015

Ulser - Mitos, Punca dan Pemulihan

Ulser - Mitos, Punca dan Pemulihan

Ramai orang percaya bahawa makanan pedas dan tekanan akan menyebabkan ulser. Mereka juga percaya bahawa susu dan probiotik akan menyembuhkan mereka. Malangnya, ini adalah mitos. Banyak ulser adalah disebabkan oleh bakteria, H. pylori.

Berikut adalah beberapa lagi mitos dan fakta tentang ulser:

1) Makanan Pedas: Bertentangan dengan mitos, makanan pedas sebenarnya boleh menjadi pencegahan a. Teori ini ialah capsaicin boleh merangsang perut, menyebabkan ia melepaskan bahan kimia untuk melindunginya. Sekarang, jika anda * * telah ulser, makanan pedas boleh mengganggu ia.

2) Susu: Walaupun ia tidak mungkin menyembuhkan ulser, ia boleh membuat ia berasa lebih baik. Walau bagaimanapun, lebih daripada dua pertiga daripada kita tidak toleran laktosa, yang bermaksud susu mungkin tidak menjadi pilihan yang baik.

3) Probiotik: Salah satu daripadanya "bakteria baik" boleh membantu jangkitan H. Pylori, tetapi ia tidak cukup kuat untuk menjadi seluruh mengubati. Ini adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh masa yang singkat ia kekal di dalam perut.

4) Rokok: Tobacco boleh menggandakan risiko anda mendapat ulser.

5) Marshmallow: Selama berabad-abad, Marshmallow telah digunakan untuk melegakan perut jengkel, termasuk ulser. Ini menggunakan tradisional tidak dikaji dengan baik, jadi ia tidak diketahui jika ia boleh membantu menyembuhkan ia. Ia adalah yang terbaik untuk tidak mengambil Marshmallow pada masa yang sama seperti ubat-ubatan lain, kerana ia boleh menghalang penyerapan.

6) Akar Licorice: Terdapat sebenarnya telah kajian yang dijalankan mengenai penggunaan akar likuoris untuk ulser peptik. Satu bahan yang terdapat dalam akar dipanggil DGL, dan ia telah menunjukkan beberapa janji. Satu kajian mempunyai 100 orang dengan ulser, 86 daripada mereka tidak mendapat yang lebih baik dengan rawatan konvensional. Daripada jumlah itu 100, 90 baik dan 22 mempunyai ulser mereka hilang.

Licorice tidak boleh diambil oleh semua orang. Ia menyebabkan tekanan darah naik, jadi ia perlu dielakkan jika anda mempunyai masalah tekanan darah. Ia tidak boleh diambil dengan sebarang julap termasuk julap pukal. Jumlah yang besar harus dielakkan kerana ia boleh menjejaskan korteks adrenal. Pesakit kencing manis tidak perlu menggunakan akar likuoris kerana ia boleh menyebabkan masalah dengan tahap gula dalam darah. Jika anda sedang hamil atau menyusukan bayi, jangan mengambilnya. Kerana ia mempunyai senarai panjang jika interaksi, berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan likuoris atau DGL makanan tambahan.

Jika anda bimbang tentang gula-gula likuoris, ada berita baik. Kebanyakan pengeluar menggunakan anise untuk rasa gula-gula, jadi anda masih boleh memakannya. Hanya menyemak label untuk memastikan bahawa ia tidak mengandungi herba.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar